Zoeken in deze blog

zaterdag 3 oktober 2015

Flapvouwkaart

Op 3 oktober 2015 is het World Card Making Day! Een dag die al sinds jaren gepaard gaat met een heus workshop- en tutorialfestival op de fora waar ik lid van ben. Sinds vorig jaar gaat dit weekend (want wat ben je nu met één dag, als je er een weekend van kan maken?) door op het forum van Creatijd. Het hele weekend door zetten forumleden kleine of grote workshops online, allemaal in het kader van 'kaarten maken', maar dan heel ruim bekeken. Zo zal er ook iets zijn rond een minialbum en het creatief inpakken van kleine kadootjes. Creatief met papier, zoiets dus...
Dit jaar heb ik aangeboden om ook een kleine tutorial te posten, want tijdens het maken van dit kaartje dacht ik: zo eenvoudig en toch een heel leuk resultaat, dat moet ik delen!
Vandaar hier mijn uitleg!
Blijkbaar heet dit type kaart een 'flap fold card', een flapvouwkaartje dus :)
Ik ga niet helemaal zelf met de pluimen lopen, want eerlijk is eerlijk, ik vond dit leuke kaartje via Pinterest op deze blog. Ik heb het herwerkt naar maten die beter passen bij ons Belgische postsysteem en meteen ook maar handig zijn met onze meetlatten in centimeters!

Stap 1)
Snij een strook cardstock van 10 cm breed en ongeveer 30 cm lang.

Stap 2)
Ril een vouwlijn over de breedte, op 12 cm en nét iets hoger dan 24 cm. Dan vouwt de kaart straks makkelijker dicht.

Stap 3)
Snij met een cirkelstans of een pons (of als je dat niet hebt, met passer en snijmesje) een cirkel uit op de bovenste vouwlijn (die van 24 cm). De vouwlijn vormt de middellijn van de cirkel. De cirkel zelf plaats je op ongeveer 1 cm van de rechterzijde.
Ik gebruikte een stans met diameter 5.5 cm. Zo past de kaart in een gewone envelop. Je cirkel mag dus zeker ook groter zijn.
Je kan zelfs helemaal de creatieve toer op gaan en een hele andere vorm nemen, zolang het maar een symmetrische is.


Stap 4)
Kies een stuk designpapier of maak zelf een leuke achtergrond en snij hieruit een rechthoek van 9.5 cm breed en 11.5 cm hoog. Als je liever wat fijnere randjes overhoudt op je cardstock, maak je je rechthoek enkele millimeters groter.
Indien je dat wenst, kan je de randjes bewerken, ...
Leg dan de strook cardstock weer voor je, zoals de foto bij stap 3. Vouw de onderste flap (van 12 cm)  naar boven. Hierop kleef je je designpapier.

Stap 5)
Snij uit cardstock of designpapier een cirkel die maximum even groot is als de opening in je kaart. In mijn geval dus 5.5 cm. Kleiner mag natuurlijk ook. Je kan hier ook je creativiteit in kwijt, door bijvoorbeeld een cirkel met kartelrand te maken.
Bekleed deze verder met stempels, stickers, embellishments, ... naar keuze. Let op dat je binnen de randen van je cirkel blijft! Ik heb ondervonden dat dat wel degelijk van belang is :)

Vouw het bovenflapje van je kaart naar beneden, over de flap met designpapier uit stap 4. Kleef je cirkel netjes in de halfcirkelvormige opening die je nu ziet, op het stuk designpapier.Let op dat je alleen op de onderste helft van je cirkel lijm doet, de bovenste helft blijft immers onbedekt!Stap 6)
Over naar het korte flapje nu: freestyle! Bewerk dit stukje cardstock naar eigen smaak: met een randpons, kartelschaar, lint, stempels, papier, ...

Stap 7)
Snij tot slot nog een stukje cardstock of papier van 1,5 cm op 2.5 cm (maten ook weer te variëren naar eigen smaak). Knip eventueel onderaan een zwaluwstaartje.
Kleef in het midden van dat strookje een stukje foamtape en bevestig dit op de grote flap (bij mij het stippenpapier), aan de linkerkant. Zorg dat het op die hoogte hangt, dat je het kleine flapje er onder kan vasthouden (en ook weer kan onderuit kan halen, om de kaart te openen).

Wees creatief: dit hoeft geen strookje papier te zijn. Denk maar aan een knoop, een papieren vorm die bij je thema of kaart past, ... Zolang het maar niet volledig vastkleeft, kan alles!

Stap 8)
Wie van Clean & Simple houdt, kan nu stoppen. Wie graag doorgaat: the sky is the limit. Versier verder naar eigen smaak!


Veel plezier ermee! Ik hoop van enkele leuke exemplaren tegen te komen...

8 opmerkingen:

 1. Errug leuk Sara, komt op mijn to-do lijstje. super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor de heldere uitleg op Belgisch postformaat ! Dit ga ik zeker eens proberen, ik heb hem gepind.
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuk kaartje Sara, die ga ik zéker maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er heel gaaf uit, ik ga ermee beginnen ! Dankjewel voor je uitleg en plaatsing op ons forum.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is wel heel tof! Ik ben stilaan op zoek naar kerstkaartjes, ik vrees dat dit nog te moeilijk is voor op het werk, maar misschien kan ik het zelf wel is proberen. Ik had nog nooit gehoord van card making weekend, leuk om weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig Sara, lees nu de sluiting, haha. Maar je kaart blijft gewekdig en de mijne is met de twist gemaakt,

  Groetjes Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een leuke kaart. Heb er ook een gemaakt en op mijn blog gezet met een link naar jou blog.

  liefs Heidie

  BeantwoordenVerwijderen